Echo-apparaat overhandigd aan Kanifing General Hospital

10-05-2022

De nood is hoog. Met sommige apparatuur willen we niet wachten.

Al maanden geleden hebben we de oproep gedaan voor een echo-apparaat voor het Kanifing General Hospital. Onder andere Mathilde Krikken heeft met collega's en vrienden enorm haar best gedaan om zo'n apparaat te bemachtigen. Uiteindelijk werd er een echo-apparaat ter beschikking gesteld. Nadat het apparaat volledig getest was, aangevuld met een grote hoeveelheid echo-gel en goed verpakt is, is de reis naar Gambia begonnen in de container.

Wachten tot november was in dit geval geen optie. Ondanks dat de kennis en de vaardigheden in het ziekenhuis in Serrekunda aanwezig zijn, konden er al voor een langere periode geen echo's gemaakt worden in het ziekenhuis. Het oude apparaat was stuk. Hoog zwangere vrouwen met complicaties of patienten met een andere aandoeningen, waarbij een echo-apparaat nodig is om diagnose te stellen, moesten noodgedwongen naar een prive-kliniek. Vaak zijn in dit soort klinieken wel dit soort apparaten aanwezig, maar dan moeten mensen betalen voor de zorg. In veel gevallen is dit niet haalbaar. In crisis-situaties verlenen de prive-klinieken wel hulp. De patient moet dan wel vervoerd worden naar zo'n kliniek. Bij gebrek aan een ambulance gebeurd dit in sommige gevallen via een (bus) taxi, een kennis met een auto en anders ga je op de ezelskar vanaf het Kanifing Hospital naar zo'n kliniek.

We zijn blij dat het hospital nu weer beschikt over een eigen echo-apparaat. In november hopen we zeker een tweede of derde machine mee te nemen. Op de foto wordt het apparaat overhandigd net na aankomst. Lamin Bah (midden) overhandig het apparaat aan de staff van het Kanifing Gereral Hospital.