Doel van het project


Overhandigen 3 ambulances


We gaan drie ambulances, die in zeer goede staat zijn, afleveren in Gambia. Vaak zie je dat een product uit gefaseerd wordt in de derde wereld. Dat is niet wat wij willen. We willen producten afleveren die nog jarenlang een bijdrage kunnen leveren aan het welzijn van de mensen in Gambia. Daarom kiezen we ervoor om drie goede ambulances aan te schaffen die voorzien zijn van goedwerkende apparatuur. Twee van de ambulances leveren we aan Riders For Health, om in te zetten waar zij dat noodzakelijk achten. De derde ambulance doneren we  aan General Hospital Kanifing. 


Overhandigen diverse medische apparatuur


Aan General Hospital Kanifing overhandigen we tevens diverse nieuwe (of nagenoeg nieuwe) medische apparatuur met name gericht op geboorte- en kinderzorg. Een van de prioriteiten in Gambia is het terugdringen van kindersterfte. Daar leveren we graag een bijdrage aan. We ontvangen binnenkort een lijst met benodigdheden, maar tijdens ons laatste bezoek kwam al naar voren dat er een groot gebrek is aan o.a. echoapparatuur, HB-meters, bloeddrukmeters en couveuses.Ons project

Aanleiding project

De deelnemers aan dit project hebben al veel projecten gerealiseerd in de binnenlanden van Gambia, waaronder de oprichting van diverse klinieken. Tijdens een van de bezoeken werd er contact gelegd met het management van General Hospital Kanifing in Serrekunda. Dit is een van de grootste ziekenhuizen in Gambia. Tijdens het gesprek kwam al snel naar voren dat de staat van veel medische apparatuur erg slecht is of dat apparatuur simpelweg niet meer functioneert. Het verzoek om hulp van Kebba Manneh, Chief Executive Officer van het General Hospital Kanifing, is de aanleiding om onze hulp aan te bieden. Een van de prioriteiten van de Gambiaanse overheid is om kindersterfte verder terug te dringen. Daarvoor is goede apparatuur noodzakelijk in de klinieken. Tijdens het gesprek liet mr. Manneh ons zien wat de staat is van de apparatuur. We spraken ook een cliënt over zijn recente ervaring tijdens het verblijf van zijn hoogzwangere vrouw in het ziekenhuis. Er was sprake van complicaties, maar men was niet in staat gedegen onderzoek te doen. Meneer vertelde dat een simpele echo niet kon plaatsvinden. Zijn hoogzwangere vrouw moest het ziekenhuis verlaten om elders in het land een echo te kunnen laten maken. Hun kind werd te vroeg geboren en was prematuur.

In het General Hospital Kanifinf zijn geen mogelijkheden voor de juiste zorg. Er zijn geen couveuses en geen echoapparaten. Vervoer naar een andere kliniek zal een patiënt zelf moeten organiseren omdat het ziekenhuis op dit moment niet over een ambulance beschikt. Een enkeling kan een auto regelen, veelal wordt het een rit op de ezelskar of te voet.

Het kind van de vader die wij spraken heeft het niet gered. Zijn verdriet heeft ons diep geraakt. Sterk gemotiveerd zijn we weer teruggekomen in Nederland, wetende wat ons volgende project moest worden: het verbeteren van zorgvervoer en medische apparatuur in Gambia.

Duurzaamheid

Wij hebben veel ervaring en connecties in ontwikkelingshulp en werken intensief samen met het Gambiaanse ministerie van gezondheidzorg. Deze samenwerking biedt ons de zekerheid dat apparaten gebruikt worden voor datgeen waarvoor zij bedoeld zijn: de leefomstandigheden bevorderen van de mensen in Gambia. Onze afspraken leggen we vast in getekende documentatie, waarin de verantwoordelijkheid wordt omschreven en wordt overgedragen.

General Hospital Kanifing Serrekunda

Serekunda is de grootste stad van Gambia. De stad ligt ten zuidwesten van Banjul. Hoewel Banjul de hoofdstad van Gambia is, verhindert de ligging ervan verdere groei. Hierdoor is Serekunda de stad in Gambia die het snelst groeit. De stad werd in de 17e eeuw gesticht door Portugese kolonisten. Het General Hospital Kanifing ligt centraal in de stad en is een van de grootste en belangrijkste ziekenhuizen van Gambia. Duizenden patiënten worden er jaarlijks geholpen. Gambia is een derdewereldland en dat zie je ook direct terug in het ziekenhuis. Je treft hier omstandigheden aan die in onze westerse wereld ondenkbaar zijn. Voor de ingang en langs de looppaden liggen honderden patiënten buiten te wachten op een van de schaarse bedden van het ziekenhuis. Artsen en verplegend personeel doen er alles aan om mensen te helpen, maar vaak is het tekort aan bedden, medicatie en apparatuur de limiet van de hulp. Tegelijkertijd zie je mooie ontwikkelingen rondom het ziekhuis, zoals de deelname aan de World Blood Donor Day 2021. Ook is er veel aandacht voor World Womens Day, waarbij er ruimte wordt gemaakt voor meer vrouwen in het management.

Riders for Health

Riders for Health is in de Jaren 80 in Engeland opgericht door Barry en Andrea Coleman. Het is een onafhankelijke, niet-politieke organisatie die zich inzet voor de verbetering van de gezondheidszorg. Het is ontstaan naar het idee van Randy Mamola, in nauwe samenwerking met de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO).


Sinds 1996 is Riders for Health in Nederland actief onder de naam Stichting Riders for Health Benelux. Het geld dat in Nederland wordt opgehaald, wordt besteed aan het project in Gambia: Riders for Health Gambia. Begin 2003 is mede door de steun van de donateurs van de Riders een administratiekantoor geopend in Kanifing. Hier vandaan wordt het Riders for Health Gambia aangestuurd, onder leiding van mw. Thérèse Drammeh. Riders for Health Gambia was in 2018 al voor 95% zelfvoorzienend. De komende jaren wordt eraan gewerkt dat het een zelfstandige en volledig onafhankelijke rol krijgt binnen de gezondheidszorg in Gambia.

Stichting Riders for Health Benelux wordt volledig gerund door vrijwilligers en heeft dus geen personen in loondienst. Al deze vrijwilligers stellen een deel van hun vrije tijd beschikbaar aan het uitvoeren van activiteiten van Riders for Health en leveren zo een substantiële bijdrage aan ons Riders for Health Gambia.

Riders For Health Gambia verzorgt het ambulancevervoer in heel Gambia. Ze zorgen voor chauffeurs, onderhoud en brandstof. Door de ambulances te schenken aan Riders for Health is duurzame inzet van het voertuig gegarandeerd.

Stichting Samen voor Gambia

De geldstromen voor de Tour du Gambia lopen via Stichting Samen voor Gambia. Deze kleinschalige stichting is opgericht in 2010 in Hoogeveen. De overheadkosten van de stichting zijn nihil, leden werken pro deo. Reis- en verblijfkosten worden altijd door reizigers zelf betaald, alle sponsorgelden komen ten goede van de projecten. De basis voor de stichting is gelegd in het dorpje Pinai, 250 km landinwaarts, ver van het toerisme en de westerse hulp. Het lokale comité, onder leiding van Lamin Bah, zorgt ervoor dat de projecten niet enkel uitgevoerd worden, maar ook dat de continuïteit blijft gewaarborgd. In de jaren zijn verschillende projecten gerealiseerd, niet enkel in Pinai maar ook in het naburige Nana Bah, waar het Medisch Centrum grondig gerenoveerd is. De missie van de Stichting is: Opstarten en begeleiden van duurzame projecten op onderwijs, gezondheid en agrarisch gebied ter bevordering van de leefomstandigheden van de mensen in Gambia. De Stichting heeft een ANBI-status. Meer informatie over deze stichting is te vinden op www.samenvoorgambia.nl

Hieronder kun je het complete projectplan downloaden en op je gemak nog eens doorlezen.